Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,4642 | 34,5263 | |
EURO | 35,9849 | 36,0497 |
Bugün: | 9 |
Dün: | 35 |
Toplam: |
UYGUR'DAKİ EVLİYALAR İLE UYGUR 'A YERLEŞMİŞ KABİNELERİN NEREDEN GELDİĞİ HAKKINDA KISA BİLGİLER
Uygurun etrafı evliyalarla çevrili olduğu halde kimin nereden geldiği veya isimlerinin tam olarak ne olduğu hakkında kesin bir yazılı bilgi veya belge bulunmamaktadır. Araştırmalarımda kaynak bulamasam da gerçeğe yakın olarak elde ettiğim bilgileri buraya çıkarttım.
1-HACI HASAN BABA adlı Evliyanın ERGONAŞ evladı olduğu kesin çünkü Fedai Baba ERGONAŞ üzerine yazmış olduğu bir deyişinde diyor ki O Sultanın 4 adet evladı olduğu bunların da adlarının MEHMET, ALİ, HASAN, MUSTAFA olduğu Bunlardan Mehmet in Orduya bağlı Ünyenin Alan köyünde kaldığı ve orada yattığı, Hasanın ise Uygur Kasabasında kaldığı, Alinin Efte (Sarımeşe) köyünde kaldığı ve Mustafanın da Ebemü (Yassıçal) Kasabasında kaldığı, ERGONAŞ Babanın da Taşovayabağlı eski ismi Sonusa olan yeni ismi Uluköy olan kasabada yattığı Horasan Erenlerinden olduğu nişanesini de buraya atıp burada hakka yürüdüğü şeklindedir. Türbesi Uluköy kasabasındadır. Ünyenin Alan köyünde olan oğlu Mehmet in de bir oğlu olduğu,bu oğlundan gelen Bayramoğulları da denen bir kolun Uygura yerleştiği ve daha sonra soyadlarının Bal olarak kayıtlara geçtiği bu kabile Uygurda yaşayarak soy devamım sağlayıp bugünlere kadar gelmişlerdir. Bayramoğlu HÜSEYİN BAL diyebilinen kişi bu kökten gelip, engin ve derin bir bilgiye sahip bir bilge kişidir. Ocak zade ve dededir. Babası ise Bayramoğlu ALİ dededir.
2-CAFER BABA, Tokat'ın Erbaa İlçesine bağlı Keçeci'de hayli bir zaman türbedarlık hizmetinde bulunmuş orada hizmet vermiş bir evliyadır. Keçeci Babadan nasibini alarak gelip Uygur a yerleşmiş, bu zatın ziraat üzerine epeyi bir bilgisi olduğu Ormanın içerisinde üzüm, erik, armut, kayısı yetiştirdiği sabit olup, biz dahi çocukluğumuzda bu ulu meyve ağaçlarını gördük. Daha sonra burada bir hayli zaman kaldığı ve orada hakka yürüdüğü sabit olup türbesi de bu orman içine yapılarak ziyaretgah haline getirilmiştir. Cafer Baba Türbesi adına her yıl Geleneksel olarak CAFER BABA Etkinlikleri adı altında Türbenin bulunduğu mahalde etkinlikler düzenlenmektedir. Türbe Kasabanın güney kısmında yüksek bir mevkide bulunmaktadır.
3-DEMİRLİ BABA Bu zatın nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Türbesi açık olarak işaret edilmiş olup, yanında ulu bir ağaç bulunmaktadır. Kasabalılar tarafından sık sık ziyaret edilen bir evliya olup kasabanın Tokat tarafından girişinde ana yola yakın bir yerde bulunmaktadır.
4-KABALAK DEDE - Bu zat da kesin olarak bilinmemekte olup çocuklarınkabakulak rahatsızlığını iyileştirdiği inancı ile meydana çıkmış bir ulu zatolup halkın inancı doğrultusunda günümüze kadar geldiği sanılmaktadır. Kasabanınüst kısmında ve güneyine bakan mevkide bulunmaktadır.
5-KIZOĞLAN EVLİYASI - Bu evliyada isminin lakap olarak takıldığı söylenir idi,burasının da zaman içerisinde halk arasında meydana gelen bazı inançlardanzuhur ettiği varsayılmakta olup hakkında fazla bir bilgi ve kayıtbulunmamaktadır.
6-BÜYÜK EVLİYA - Bu evliyada şu anda kasabanın ortasında kalan bir mevkide bulunmakta olup üstü açık bir türbedir kapalı bir mekanı bulunmamaktadır. Zamanla köy halkı burayı mezarlık olarak tescil ettikleri için hala günümüze kadar mezarlık olarak kullanılmaktadır. Evliya ise mezarlığın ortasında kalmıştır. Çok büyük ulu ağaçların hala günümüze kadar geldiği görülmektedir. Hata mezarlığın hemen üstünden bir yol geçmesi icap etmişti, o zamanın muhtarı aynı zaman da amcam olur, Mehmet Çelebi yol için çalışan dozerin yanında çalışmalarla ilgileniyormuş, yolun genişlemesi için ulu bir ağacın dozerle uçurulması gerekiyormuş. Dozer kepçesini ağacın köküne takmasıyla ağaçtan kopan küçük bir parça kıymık gelip amcamın beynine saplanı-vermiş ve amcam hastaneye kaldırıldı ise de vefat etti. Bu yüzden bizim oralarda evliyalardan evlere Hiçbir çöp dahi götürülmez, Eveliberi bu böyledir.Ona da Allah rahmet eylesin, onun sayesinde o yol oradan geçmiştir. Hayatına mal olsa dahi köyün geleceği için o yolun oradan geçmesi gerekiyordu. BÜYÜKEVLİYA nın çevresinde bulunan ulu ağaçlar burada yatan ulu bir kişinin olduğunun bir kanıtıdır. Bu evliyanın da nereden geldiği bilinmemekle birlikte görünen o dur ki orada ulu bir zat yatmaktadır. Bu evliyanın kuzeyinde yine dervişlerden Himmet ve onun kuzey yanında yatan Bayramoğlu Derviş ALİ DEDE yatmaktadır. Bu dervişlerin de burada yatması da burada ulu bir evliyanın olduğunun ispatıdır.
Bunların yanı sıra kasabamızda bu evliyalar gibi nereden geldiği tam olarak bilinmeyen başka evliyalar ve yatırlar ayakbastılar bulunmaktadır. Bunlardan adı üstünde ayakbastı evliyası köyün içinde olup Hayrullah KOÇAK 'ın evinin tam altındadır. Şu anda bu evde oğlu Sadık KOÇAK oturmaktadır. Ziyaretlere açık konumdadır.
Bu bilgilerden sonra kısaca Kasabamızdaki kabilelerin nereden geldiği ile ilgili bilgilere değinelim. Kasabamızda bulunan sülale isimleri ve şu andaki soy isimleri ile nereden geldiği araştırmalarım sonucu şöyle teşekkül etmiştir:
LEYLA OĞULLARI (ŞAHİNLER) Doğudan gelme.
VEİSOĞULLARI (VAR ) Uygur Türklerinden.
VIRIKÇIOĞULLARI (VAR) Uygur Türklerinden.
HİMMETOĞULLARI(ÇELEBİ LER) Önce Malatya ya oradan Uygura .
DOĞRUOĞULLARI (DURAN LAR) Doğudan.
MUCUK OĞULLARI (ESER LER) Doğudan.
HAMZAOĞULLARI (DUMAN LAR) Doğudan.
İSAOĞULLARI (DÜZENLİ LER) Amasya dan.
KOCA EMÎROĞULLARI (KILIÇ LAR) Doğudan.
KÜRTALÎ OĞULLARI (ÖZDEMİR LER) Doğudan. Tunceliden.
HACIOĞULLARI (ERDOĞAN LAR) Dersimden.
KOCA MUSTAFAOĞULLARI (KOÇ LAR) Doğudan gelme.
EMİN MEHMET OĞULLARI (YILDIRIM LAR) Doğudan gelme.
MÜEZZİNOĞULLARI (AYAN LAR) Doğudan gelme.
KOCALI TECCAL OĞULLARI (GÜMÜŞ) Doğudan gelme.
ÇIRAKOĞULLARI (SATILMIŞ) Doğudan gelme.
ADABAŞ OĞULLARI (ERDAL LAR) Doğudan gelme.
KUŞÇUOĞULLARI (KUL LAR) Güneydoğudan gelme.
KEPENEKOĞULLARI (KESKİN LER) Doğudan gelme.
İMAMOĞULLARI (İNAN LAR) Doğudan gelme.
NEBÎOĞULLARI (ERLER) Dereköyden gelme .
KARAHALİLOĞULLARI (KARACA LAR) Doğudan gelme.
CINIBIZOĞULLARI (İNCE LER) Doğudan gelme.
KÜRTOĞULLARI (KURT LAR ) Çulparadan gelme.
BAYAZITOĞULLAR I(BAŞ LAR) Karstan gelme.
KASNIOĞULLARI (TOSUN LAR) Karstan gelme.
GEYGELOĞULLARI (SARI LAR) Gelgel den gelme.
CELALOĞULLARI (ABACI LAR) Abacıdan gelme.
BAYRAMOĞULLARI (BAL LAR) Ünye den gelme.
Uygur Kasabası, 1071 Malazgirt savaşından sonra ANADOLU ya doğru akın eden ve bunlara bağlı olarak Eşkıya ve çetelerden kaçan Türklerden peyle pey gelip buraya yerleşmelerinden doğmuştur.
Bu bilgiler Uygur Kasabasından 1322 doğumlu Hasan ESER' den bizzat kendisi ile görüşülerek alınmıştır. Yıl 1992 . Aynı zamanda araştırmacı yazar Abdullah ÇELEBİ de buna ilaveten miladi 1328 hicri 744 yılına rastlayan yıllarda doğu illerindeki Alevilerin oralarda çıkan isyan ve Alevilere yapılan zulümler den kaçarak Tokat, Amasya, Yozgat, Çorum illerine buralardan taksim olunmuşlardır. Uygur Türklerinin de yerleşmeleri bu zamana rastlamaktadır.
YAZAN VE HAZIRLAYAN ARAŞTIRMACI YAZAR
ABDULLAH ÇELEBİ